Yrityksen verkkotunnuksen eli domainin nimen valitseminen voi olla vaikeaa. Valintaprosessi on usein samanlainen kuin itse yrityksen nimen päättäminen: se vaatii paljon pohdintaa, koska se tulee olemaan yrityksen identiteetti pitkään.

Hyvien ideoiden keksimistä saattaa auttaa, jos kokeilet rohkeasti erilaisia sanayhdistelmiä. Tarkoitus on löytää sellainen domain, että se on helppo muistaa ja sen voi sanoa puhelimessakin.

Olemme koonneet alle joitakin vinkkejä domainin valintaa ja rekisteröintiä varten.

Valitse ylätason .fi-päätteellinen domain

 • Jos verkkosivun on tarkoitus toimia suomalaisilla markkinoilla, valitse .fi-päätteinen domain. Se on maakohtainen ylätason verkkotunnus Suomessa. Näin kävijä varmistuu siitä, että toimit hänen kotimaassa, olet lähellä ja välität paikallisista asiakkaistasi.
 • Yleisesti ottaen ihmiset, jotka etsivät tuotetta tai palvelua, kokeilevat oman kotimaansa ylätason verkkotunnusta ensimmäisenä. Muut ylätasotunnukset unohtuvat helpommin ja niiden päätteleminen on vaikeampaa.

Tai valitse muu ylätason tunnus kuin .fi-päätteinen domain

 • Ajattele kokonaisuutta: .fi koskee suomalaisia markkinoita, mutta muualla voi olla helpompaa, jos voi esitellä itsensä esimerkiksi .eu-yrittäjänä. Päätteen voi valita myös lähimaista kuten .ee (Viro) tai .se (Ruotsi). Tai miksei kauempaakin: .at (Itävalta), .be (Belgia), .ch (Sveitsi), .co (Kolumbia), .cz (Tšekki), .de (Saksa) tai .fr (Ranska).
 • Suosittuja ovat myös kansainväliset päätteet kuten .com, .net ja .org. Niitä kannattaa harkita erityisesti, jos verkkotunnuksen nimi tai kohdeyleisö on kansainvälinen.

Harkitse myös yleisiä ylätason verkkotunnuspäätteitä

Uudet, yleiset ylätason tunnukset kuten .beer, .design, .pink, toimivat hyvin tietyissä tilanteissa. Niiden avulla yritys voi helpommin kertoa laajassa, rajattomassa internetissä asiakkailleen, mihin yrityksen toiminta keskittyy. Käytössä on erilaisia vaihtoehtoja alkaen päätteistä kuten .agency, tai .apartements, aina pääteisiin .pink ja .ninja asti.

Harkitse myös muiden samankaltaisten domainien rekisteröimistä

 • Tärkeimmän domainisi arvoa nostaa myös, jos rekisteröit saman nimen erilaisin ylätason verkkotunnuspäättein ja luot niistä uudelleenohjauksia pääsivustollesi. Esimerkiksi sivustolle domainname.com voidaan uudelleenohjata liikennettä osoitteista domainname.fi, domainname.eu ja domainname.org.
 • Rekisteröimällä vaihtoehtoisia ylätason tunnuksia estät myös sen, että joku muu voisi ottaa ne käyttöön ja ohjata asiakkaita niiden kautta muualle. Näin sinun ei tarvitse myöskään pelätä sitä, että joudut joskus myöhemmin ostamaan ne kallimpaan hintaan. Esimerkiksi Apple ei omistanut apple.co.uk-verkkotunnusta 16 vuoteen!
 • Myös samankaltaisten verkkotunnusten hankkimista kannattaa harkita, jotta kilpailijat eivät pääse tekemään hallaa yrityksesi toiminnalle. Jos esimerkiksi rekisteröit tunnuksen furniturestore.fi, voit kokeilla varata myös tunnukset furniturestore.eu ja furniturestore24.fi.

Valitse nimi, jolla on merkitys

 • Looginen – nimen tulee liittyä sinun tai organisaatiosi toimintaan.
 • Luotettava – nimellä on jokin merkitys kumppaniesi ja asiakkaidesi kannalta.
 • Lyhyt – nimen kirjoittaminen ja muistaminen on helppoa. Vältää erikoismerkkejä päädomainissa ja pyri löytämään nimi, joka on helppo lausua ja jonka voi välittää myös puhelimitse.
 • Selkeä – helposti löydettävissä Googlesta, ja erottuu muista.

Alidomain – mikä se on ja tarvitaanko sitä?

Alidomaineja ovat esimerkiksi domain.name.com tai blog.domainname.com.

Yleensä alidomaineja käytetään siihen, että niiden avulla hallinnoidaan erilaisia aihekategorioita. Esimerkiksi: store.domain.com, blog.domain.com tai help.domain.com.

Mikä on rinnakkaisdomain?

 • Rinnakkaisdomain tai rinnakkaisverkkotunnus uudelleenohjaa vierailijat automaattisesti pääsivustollesi. Esimerkiksi domainname.eu ja domainname.com voivat olla rinnakkaisdomaineja.
 • Rinnakkaisdomainien kautta on mahdollista ohjata jo olemassa olevista domaineista liikennettä pääsivustolle.
 • Samanniminen verkkotunnus eri päätteellä voi olla saatavilla – esimerkiksi .eu tai .com.

Ole varovainen, kun ostat domainin huutokaupasta

 • Kun ostat olemassa olevan verkkotunnuksen (käytettynä) verkkotunnusmarkkinoilta tai huutokaupasta, ostat sen koko historian. Se voi olla hyvä tai huono asia.
 • Hyvä: Google ja muut hakukoneet tuntevat domainin jo, ja se saattaa näkyä hakukonetuloksissa korkeammalla.
 • Huono: Mukana saattaa tulla vanhoja taakkoja kuten linkkejä epäsopivaan sisältöön, uhkapelaamiseen, spammiin ja niin edelleen.

Tarkista domainin historia

Internetissä moni sivusto tarjoaa palvelua, josta löytyy tietoja domainin eli verkkotunnuksen aikaisemmasta omistajasta sekä sivuston sisällöstä. Käymällä läpi domainin vanhoja tietoja voit välttyä rekisteröimästä domainia, jolla on epäilyttävä maine ja josta voisi seurata ongelmia. Tässä muutama esimerkkisivusto, joita voit käyttää tutkinnassa:

Valitse luotettava verkkotunnuksen välittäjä

Verkkotunnuksen rekisteröinti Zone.fi:stä:

 • Sisältää ILMAISEN DNS-palvelun ja ILMAISEN uudelleenohjauksen sosiaaliseen mediaan
 • Sisältää ILMAISEN DNSSEC-suojauksen
 • Sisältää yhden ILMAISEN sähköpostitilin per rekisteröity domain
 • Tarjoaa mahdollisuuden siihen, että parhaan hosting-palvelun voi tilata yhdellä klikkauksella

Älä unohda uudistaa verkkotunnusta!

Verkkotunnusta rekisteröidessä voit yleensä valita vuotta pidemmän voimassaoloajan. Voimassaoloajaksi kannattaa valita pisin mahdollinen aika, jotta verkkotunnus ei yhtäkkiä lakkaakaan yllättäen toimimasta esimerkiksi vuoden jälkeen. Jos olet rekisteröinyt tunnuksesi Zone.fi:ssä, lähetämme sinulle ilmoituksen kaksi kuukautta ennen kuin domainisi voimassaoloaika päättyy. Verkkotunnuspäätteestä riippuen voit rekisteröidä tai uusia domainin jopa kymmeneksi vuodeksi kerrallaan.

Lopuksi

Vaikein osuus on nyt ohitse. Seuraavat askeleet ovat paljon helpompia!

Domainin rekisteröiminen Zone.fi:ssä on lähes täysin automatisoitu. Verkkotunnus rekisteröidään usein muutaman minuutin kuluttua siitä, kun olemme vastaanottaneet maksun. Pääset alkuun täällä: https://www.zone.fi/fi/verkkotunnus/

Onnea matkaan! Ota meihin yhteyttä, mikäli tarvitset apua.