Blogipostilla haluamme ohjata käyttäjiämme uuden PHP-version käyttöönotossa. PHP 8.1:n lopullinen versio on saatavilla kaikilla hallituilla palvelimillamme. Beta– ja release candidate -versioita ovat asiakkaamme testanneet jo muutaman kuukauden ajan.

Varmuuden vuoksi on myös syytä täsmentää, että uuden version myötä PHP 7.3 -versiota ei kehttäjien osalta enää tueta. Lisäksi PHP 7.4:n aktiivinen tuki korvattiin turvatuella. Tarkemmat tiedot ovat saatavilla PHP:n kehittäjien verkkosivuilla.

Uusien palvelimien ja alidomainien PHP oletusversio on edelleen versio 8.0. Oletusversioksi 8.1. muuttuu silloin kun yleisimmät sovellukset saavat sille aktiivista tukea. Tämän hetken arvion mukaan se tapahtuu puolen vuoden kuluttua eli kesäkuussa 2022.

Uusimpaan PHP-versioon siirtyminen

Huomautamme, että versio 8.1 on vielä hyvin uusi ja etteivät kaikki teemojen ja lisäosien kehittäjät vielä ole välttämättä julkaisseet päivitettyä, yhteensopivaa versiota.

Uutta PHP-versiota voidaan testata erillisellä alidomainilla, jonka käyttöön voit määrittää PHP 8.1 version. Jos verkkosovelluksesi on räätälöity, sinun on ehdottomasti otettava yhteyttä kehittäjään ja pyydettävä häntä päivittämään sovellus. Sovelluksen pitäminen ajan tasalla on ratkaisevan tärkeää, jotta verkkosivustosi olisi nopeampi ja sovelluksesi turvallisempi.

Zone+:n ohjauspaneelin käyttäjille olemme tehneet PHP version päivittämisen mahdollisimman yksinkertaiseksi. Silti, mikäli sovelluskehitys (tai -hallinta) ei kuitenkaan ole entuudestaan tuttua, kannattaa ottaa avuksi joku asiaa tunteva.

Versiomuutosprosessi voisi näyttää seuraavalta:

 • Luo alidomain testausta varten ja valitse sille PHP-versio 8.1. (alidomainin valmistuminen kestää enintään 10 minuuttia).
 • Jos käytössäsi on harvinaisempia PHP-laajennuksia, varmista niiden mukana olo uudessa versiossa. Jos sovellus on asennettu Zone+:n kautta eikä moduuleja ole erityisesti asennettu, voi tämän kohdan luultavasti jättää huomiotta.
 • Kopioi sovellus luodulle alidomainille ja testaa se kunnolla! On tavallista, että itse verkkosivusto toimii oikein, mutta tilausta tehtäessä tai hallintapaneelissa havaitaan ongelmia. Jos kaikki tarvittavat prosessit toteutetaan, voidaan vikatilanteet minimoida.
 • Huom. Testin jälkeen poista luotu staging-sovellus, koska monet verkkohyökkäykset tapahtuvat unohdettujen testilehtien kautta. Voit säilyttää alidomainin tulevaisuutta varten, jotta voit testata sitä uudella versiolla.
 • Ennen lopullista PHP-version päivitystä, tee varmuuskopio sovelluksista!
 • Jos löydät koodista virheitä, ota yhteyttä omaan verkkokehittäjääsi.
 • Päivityksen jälkeen syvempää teknistä ymmärrystä omaava henkilö voi seurata PHP-lokeja, joiden perusteella muita mahdollisia heikkouksia saatetaan löytää.

Jos sovellus on testattu testiympäristössä PHP-versiolla 8.1 eikä siinä ole havaittu virheitä, päivitys pääsivustolle voidaan tehdä näkymättömästi ja verkkosivusto pysyy asiakkaiden käytettävissä siirtymisprosessin aikana.

Jos haluat varmistaa, että muutos on tullut voimaan ja että käytössä on uusin PHP-versio, voit sen tehdä esimerkiksi Worpdress:issä käytettävän PHP-version wordpress-hallintapaneelista niin:

-> Työkalut -> Sivuston eheys –> Tietoa -> Palvelin -> PHP versio

WordPress:in voi kirjautua sisään Zone+ kautta yhdellä painauksella.

Miten varmistat, että seuraavalla kerralla, kun käyt läpi tämän prosessin, kaikki sujuu ongelmitta:

 • WordPressin käyttäjä, älä koskaan muuta teemaa tai lisäosien tiedostoja suoraan! Tiedostot voidaan päivittää, ja muutokset menevät hukkaan. Muuttaaksesi teemaa tee esimerkiksi child theme. Pidä sovellus, sen teema ja lisäosat aina päivitettyinä uusimpaan versioon!
 • Sovelluksen automaattinen päivitys (WordPress:issä myös teeman ja lisäosat) voidaan kytkeä päälle My Zone-hallinnasta.
 • Tee yhteistyötä vain luotettavien verkkokehittäjien kanssa! Usein edullinen internetsivusto saadaan nopeasti valmiiksi, mutta sen jälkihoito voi olla puutteellista. Erityisesti ole valppaana, jos sanotaan ettei WordPress-versiota saisi päivittää tai ettei päivityspalveluita voi ostaa jo tehtyyn työhön.

Mitä tehdään, kun käytössä on vanhempi PHP-versio, jota ei enää tueta – esimerkiksi 5.6 tai 7.0?

Samaa versiomuutosprosessia voidaan soveltaa myös vanhempiin versioihin. Huomattava on kuitenkin, että ohjauspaneeliissa ei voi ottaa käyttöön PHP-versioita, jotka ovat jo vanhentuneet. Jos tuotantosovelluksen päivityksen jälkeen käy ilmi, että se ei vieläkään toimi, on mahdollista palata ei-tuettuun PHP-versioon 24 tunnin aikana.

Jos kuitenkin haluat päivittää PHP-versioon, joka on jo vanhojen versioiden luettelossa, voit ottaa yhteyttä osoitteeseen tuki@zone.fi, niin voimme muuttaa PHP-versiosi puolestasi. Tämä on kuitenkin vain väliaikainen ratkaisu, ja siksi on suositeltavaa pyytää omaa kehitystiimiä päivittämään ohjelmisto.

Mitä teen, jos olen asentanut WordPressin itsenäisesti ja haluan käyttää Zone+ ohjelmaa?

Yksinkertaisemmat sovellukset voidaan liittää maksutta Zone+ ohjauspaneeliin, jonka avulla voit:

 • kirjautua WordPress sovellukseen ilman salasanaa My Zone-ohjauspaneelin kautta;
 • aktivoida automaattiset päivitykset (teeman ja lisäosien päivitykset);
 • luoda ja palauttaa varmuuskopiot sovelluksesta;
 • kopioida sovelluksen toiselle alidomainille tai toiselle Zonessa sijaitsevalle palvelimelle;

Jos haluaisit joitakin näistä toteutettavan, ota meihin yhteyttä: tuki@zone.fi. Useimmiten sovelluksen yhdistäminen Zone+:n ohjauspaneeliin onnistuu helposti. Jos se ei jostain syystä onnistuisikaan, asiakastuki ilmoittaa siitä. Tämä on maksutonta.