Webhotellin valinta Woocommerce verkkokaupalle – 11 tärkeää ominaisuutta

Zone Blogi
Jaa:

Kun suunnittelet WordPress verkkokaupan perustamista, yksi ensimmäisistä tehtävistä on valita verkkokaupalle sopiva hosting-palvelu. Mutta mitä tulee ottaa huomioon webhotellia valitessa. Tässä artikkelissa käydään läpi WordPress webhotellin ominaisuuksia ja mitkä niistä ovat tärkeitä Woocommerce verkkokaupan pyörittämiseen.

Mikä on webhotelli?

Webhotelli (eng. web hosting) on palvelupaketti, jossa palveluntarjoaja säilyttää ja ylläpitää palvelimellaan asiakkaan verkkosivuja ja tarjoaa muita tarvittavia palveluja kuten verkkotunnuksen, sähköpostilaatikoita ja verkkotunnuksen ohjauspalvelut (DNS). Verkkotunnuksen ja webhotellin avulla saat verkkosivut näkymään internetissä. Itse kotisivut voit tehdä webhotelliin ilmaisella WordPress-ohjelmistolla.

Vaikka itse tilan vuokraaminen sivustoasi varten on yksinkertaista prosessi, niin aina ei ole selvää että osaa valita juuri oikean webhotellin esimerkiksi Woocommerce verkkokauppaa varten, sillä markkinoilla on tarjolla useita erilaisia ratkaisuja.

WordPress webhotelli vai tavallinen hosting?

Yksi ensimmäisistä asioita jonka huomaat etsiessäsi webhotellia on että niitä löytyy erilaisia. Tarjolla on ns. tavallisia webhotelleja ja WordPress-optimoituja webhotelleja, mutta mitä niillä oikein on?

Tavallinen webhotelli

Edullisimmat webhotellit ovat yleensä yhteiskäytössä olevia webhotelleja (eng. shared web hosting), jossa useammat käyttäjät jakavat samalta palvelimelta levytilaa ja kaistaa. Tämä ratkaisu sopii loistavasti käyttäjälle, joka tarvitsee tallennustilaa perussivustolle mahdollisimman huokealla hinnalla. Tavalliseen webhotelliin voi asentaa kotisivuja, joissa ei ole isoja kävijäpiikkejä eikä tarvetta salamannopealle latausnopeudelle.

WordPress webhotelli

Optimoitu WordPress webhotelli tarkoittaa webhotellia, jonka suorituskyky on optimoitu pyörittämään WordPress pohjaista verkkosivustoa parhaalla mahdollisella tavalla.

WordPress webhotellin nopeus, suorituskyky ja toimintavarmuus on parempi kuin ns. tavallisen webhotellin. Palvelun optimoinnissa on huomioitu myös WooCommerce-verkkokaupat, joissa liikennemäärät ovat yleensä suuria ja sivuston pitäisi latautua nopeasti. WP-optimoidut webhotellit sopivat verkkokaupan ammattimaiseen pyörittämiseen.

Miten valita paras webhotelli omalle sivustolle?

Kävijämäärä vaikuttaa eniten siihen minkä webhotellin valitse. Jos uuden verkkosivun odotettavissa oleva kävijämäärä on alussa alhainen, niin verkkosivun sijoituspaikaksi riittää ns. tavallinen hitaampi webhotelli.

Kun liikennemäärä kasvaa tai haluat verkkosivun latautuvan nopeammin, niin sinun kannattaa päivittää WordPress-optimoituun webhotelliin. Usein Woocommerce verkkokauppiaan kannattaa heti alusta asti hankia optimoitu WordPress webhotelli.

Mitä täytyy ottaa huomioon valittaessa hosting-palvelua Woocommerce verkkokaupalle?

Verkkokauppaa perustaessa kannattaa satsata tehokkaaseen, turvalliseen ja toimintavarmaan palvelimeen. Vältyt myöhemmin monilta teknisiltä haasteilta ja sinulla jää aikaa enemmän itse verkkokaupan pyörittämiseen ja markkinointiin. Seuraavassa käymme läpi 11 tärkeää hyvältä webhotellilta vaadittavaa ominaisuutta

1. Palvelimen toimintavarmuus

On tärkeää että valitset webhotellin joka on toimintavarma. Varmista hosting-palvelun käynnissäoloaika (eng. uptime) on mahdollisimman korkea. Verkkokaupan käytettävyysaika tulisi olla lähellä 99,9 %:ia, sillä et tietenkään halua, että yksikään asiakas joutuisi pettymään tullessaan ostoksille ja verkkokauppa on nurin palvelinvirheen takia.

Useimmat palvelimien käyttökatkokset syntyvät palvelinohjelmiston virhetilanteista. Ne aiheutuvat liian isosta hetkellisestä kuormituksesta tai palvelimelle asennetun websovelluksen virhetilanteesta. WordPress optimoidussa webhotellissa on ennakoitu molempia virhetilanteita, rajoittamalla yhteiskäytön määrää minimiin. Eli samoja palvelin- ja kaistaresursseja käyttää pienempi määrä sivustoja.

Toinen toimintavarmuuteen läheisesti liittyvä asia on palvelintilan tietoturva. Hosting-palvelun tarjoajan tehtävä on huolehtia, että palvelimella pyörivät asiakkaiden nettisivut, verkkokaupat ja sähköpostit pysyvät turvassa. Monet näistä tietoturvaan liittyvistä toimista on palveluntarjoajan liikesalaisuuksia. Voit silti kysyä niistä.

2.Kovalevytila ja liikenteen määrä

Webhotellin koko jaetaan kovalevytilaan ja liikennöintiin. Kovalevytilaa tarvitaan WordPress-asennuksen tiedostoille, verkkokaupan tuotteiden tuotekuville, teksteille ja mahdollisesti muille mediatiedostoille. Myös verkkokaupan automaattiset varmuuskopiot ja sähköpostilaatikot käyttävät yleensä tätä pakettiin sisältyvää kovalevytilaa. Liian pienen levytilan rajat tulevat yllättävän nopeasti vastaan tuotevalikoiman kasvaessa vaikka kuvien tiedostokoot olisikin optimoitu. Varmista myös että kovalevyt ovat uutta nopeampaa SSD-tekniikkaa.

Webhotellin liikennöinti eli kävijöiden kuukausittainen sallittu määrä ilmoitetaan joko gigabitteinä tai konkreettisena kävijämäärä rajana. Liikennöintimäärää on yleensä vaikea muuttaa tarkasti kävijämääriksi, sillä yksittäisten sivujen koko ja se kuinka monella sivulla kävijät vierailevat vaikuttavat liikenteen kulutukseen.

Liikenteen määrää on yleensä helppo seurata palvelimen hallintatyökalujen kautta. Jos liikennemäärä liikkuu paketin ylärajoilla, niin saat siitä muistutuksen sähköpostiisi. Webhotellia valitessa voit aluksi valita pienemmän liikenteen määrän ja päivittää sitä tarvittaessa suuremmille liikennöintimäärille.

3.Palvelimen sijainti ja nopeus

On tärkeää että verkkosivusto latautuu nopeasti asiakkaan sinne saapuessa. Nykyisessä kiireisessä maailmassa ihmiset eivät enää jaksa odottaa hidasta sivulatautumista, vaan lähtevät seuraavalle sivustolle. Joten varmista että WordPress webhotelli pystyy lataamaan sivustosi nopeasti. Mitä nopeammin sivut latautuvat sitä parempaa asiakaspalvelua pystyt tarjoamaan.

Palvelimen sijainti vaikuttaa myös verkkosivuston latausnopeuteen. Mitä lähempänä palvelin on kohdeyleisöä, sitä nopeammin verkkosivustosi heille latautuu. Suomessa ja suomalaisille myyvän verkkokaupan palvelimet tulee fyysisesti sijaita Suomessa, jolloin palvelimen reagointi- ja latausaika pysyy mahdollisimman alhaisena.

Jos verkkokauppasi myy myös kansainvälisesti, niin silloin latautumisnopeuden parantamiseksi kannattaa käyttää hyväksi sisällönjakoverkkoja (eng. content delivery network, CDN), joiden avulla verkkokauppasi kuvista löytyy versiot myös CDN-palvelimilta lähellä ulkomaisia asiakkaita.

Palvelimen latausnopeutta parantavat myös SSD-levyt ja esimerkiksi se että HTTP 2-tekniikkaa käyttävä palvelin pääsee toimittamaan nettisivun tiedostot nopeammin nettisivujen käyttäjälle.

4.Automaattiset päivitykset

Automaattiset WordPress päivitykset säästävät aikaa ja pitävät verkkokauppasi turvassa. WordPressin coren lisäksi päivitettävänä ovat myös sivuston WordPress teema sekä käytettävät lisäosat ja integraatiot. On tärkeää että päivitykset ovat ajan tasalla, jotta hakkerit eivät pääse hyödyntämään tietoturva-aukkoja.

Webhotellin automaattiset WP-päivitykset voidaan ajastaa tapahtumaan niin että pienet versiopäivitykset toteutuvat automaattiseksi ja suuremmat päivitykset päätetään aina erikseen. Automaattiset päivitykset hoituvat useimmiten hyvin, mutta muista aina tarkistaa päivitysten jäljiltä että sivustolla on kaikki niinkuin pitää.

5.Automaattinen varmuuskopiointi

Automaattinen varmuuskopiointi säästää murhetta ja aikaa. Varmista tarjoaako palveluntarjoajasi automaattiset varmuuskopiot ja miten usein ne voidaan ottaa. Automaattiset varmuuskopiot säilytetään usein samalla palvelimella. Jos webhotellin käytettävä kovalevytila on pieni, niin silloin siihen ei mahdu monta varmuuskopioita. Muista ottaa joskus WordPress-asennuksesta varmuuskopiot myös säilytettäväksi omalla koneella tai ladata ne käyttämääsi pilvitallennustilaan esim Google Drive

6.Suomenkielinen hallintapaneeli

Verkkokaupan rakentaminen ja ylläpito sisältää teknisiä tehtäviä webhotellin hallintapaneelissa. Tehtävälistalla voi olla WordPress sivuston asennuksia, verkkotunnusten hallinnointia, sähköpostilaatikoiden luomista tai vaikka automaattisten varmuuskopioiden määrittämistä. Sen takia sinun kannattaa varmistaa että webhotellin hallintapaneeli on suomenkielinen ja intuitiivinen.

On myös tärkeää että hallintapaneelissa on verkkokaupan kehittämisen avuksi tarjolla esim verkkosivuston kopioiminen alidomainiin (stage.omaverkkokauppa.fi) napin painalluksessa. Jolloin voi tehdä ensin isoja muutoksia alidomainissa olevaan versioon ja sitten myöhemmin siirtää se varsinaisen verkkokaupan tilalle. Ettei tule katkoksia verkkokaupan käytössä.

7.SSL-sertifikaatti

SSL-sertifikaatti eli SSL-varmenne tekee asiakkaalle verkkokaupan selaamisen turvalliseksi. SSL-varmenne suojaa palvelimen ja nettisivun käyttäjän välistä viestintää, kuten lomakkeen lähetyksiä tai maksusuorituksia. Myös hakukoneet suosivat turvallisia sivustoja, joten SSL-varmenne on hyvä olla kilpailukyvyn kannalta.

Selvitä tarjoaako hosting-palvelu SSL-varmenteen maksutta vai maksetaanko siitä erikseen vuosimaksua? Huomioi, että sinun on tehtävä myös https-ohjaus, joka estää pääsyn ei-turvalliselle http-versiolle sivustosta.

8.Asiakastuki – suomenkielinen chat

Verkkokaupan pyörittämisessä tulee väistämättä vastaan tilanteita, joissa tarvitset webhotellin asiantuntijan apua. Varmista että hosting-yrityksellä on laadukas ja suomenkielinen tuki. On tärkeää että saat apua mahdollisimman nopeasti ongelmatilanteen syntyessä. Nykyään kätevin tapa on ottaa yhteyttä sivustolta löytyvän asiakaspalvelu-chatin kautta ja sen jälkeen jatkaa viestittelyä tuki-sähköpostin kautta.

9.Turvallinen sähköpostiliikenne

Webhotelli-paketteihin sisältyy yleensä tietty määrä sähköpostiosoitteita. Palvelimen hallintapaneelissa voi luoda haluamansa määrän sähköpostiosoitteita kuten; info@omakauppa.fi tai asiakaspalvelu@omakauppa.fi. Usein nämä sähköpostilaatikot käyttävät ns. samaa palvelintilaa ja liikennekaistaa kuin verkkosivusto, jolloin sen tietoturva heikkenee.

Eli parantaaksesi verkkokaupan tietoturvaa ja toimintavarmuutta, varmista että webhotellin sähköpostipalvelin ja sen liikenne on täysin erillään muusta verkkokaupan liikenteestä.

10.GDPR:n vaatimukset ja tietosuoja

GDPR:n voimaantulon myötä verkkokaupan täytyy ottaa huomioon että palvelimen sijainnilla voi olla merkitystä tietosuoja-asetuksen kannalta. Eurooppalaisia asiakkaita palvellessa on tärkeää että noudatat tarkkaan Eu:n tietosuoja-asetuksia. Varmista että asiakkaan tilaustiedot ja yhteystiedot sijaitsevat EU-maassa olevalla palvelimella.

11.Wordpress sivuston tai verkkokaupan ilmainen siirto

WordPress sivuston tai verkkokaupan siirto uuteen webhotelliin voi olla aika työläs projekti. Prosessissa pitää siirtää verkkotunnus, itse verkkokauppa ja sen kaikki tiedostot ja sähköpostilaatikot sekä varmistaa että kaikki toimii niinkuin pitää. Se voi pahimmillaan vielä useamman päivän tehokasta työaikaa.

Jos mietit webhotellin vaihtoa, niin varmista että tuleva hosting-palvelun tarjoaja tekee tämän siirron joko maksutta tai pientä korvausta vastaan, jolloin säästyt paljolta vaivalta ja virheitä ei pääse tapahtumaan.

Yhteenveto

Tässä artikkelissa kävimme läpi tärkeitä Woocommerce webhotellin valintaan vaikuttavia seikkoja. Jo sinulla on jotain kysyttävää yllä olevista seikoista, niin autamme sinua mielellämme asiakaspalvelu-chatissämme. Voit tutustua myös Zone.fi WordPress optimoituun webhotelliin, joka PRO paketti täyttää kaikki aikaisemmin mainitut verkkokaupan webhotellin vaatimukset.

Usein kysyttyä webhotellin valinnasta WordPress verkkokaupalle

Mikä on WordPress?

WordPress on maailman suosituin sisällönhallintajärjestelmä (CMS), jonka avulla voit luoda verkkosivuston, blogin tai Woocommerce verkkokaupan. WordPress on ilmainen ja avoimen lähdekoodin ohjelmisto, joka on julkaistu GPL:n nojalla. WordPressin asentaminen onnistuu napin painalluksella kaikissa nykyaikaisissa WordPress webhotelleissa. Sitä käyttävät miljoonat ihmiset ympäri maailmaa, mukaan lukien monet suuret organisaatiot, yritykset ja hallitukset.

Miksi valita WordPress webhotelli?

WordPress kannattaa valita kotisivujen julkaisualustaksi useasta eri syystä. Varsinkin aloittelevalle kotisivujen tekijälle WordPress on suhteellisen helppokäyttöinen ja nopeasti opittavissa. Webhotelliin asennettavaa WordPressiä (wordpress.org) ei tule sekoittaa blogialustana tunnettuun wordpress.com alustaan. WordPressin käyttöliittymä on selkeä ja sen saa myös suomenkielisenä. Kotisivujen tekemiseen et tarvitse teknistä tietoa, riittää kun opettelet käyttämään sen julkaisujärjestelmää. WordPress tarjoaa valtavan valikoiman sekä ilmaisia että maksullisia premium lisäosia ja teemoja, joiden avulla voit muokata verkkosivustoasi tarpeisiisi sopivaksi. Suuren käyttäjämäärän ansiosta netistä löytyy oppaita, joiden avulla löydät ratkaisun lähes kaikkiin haasteisiin, joihin kotisivua tehdessä voi törmätä.

Miten WordPress.org vs. WordPress.com eroavat toisistaan?

WordPress.org sivustolta saatava avoimen lähdekoosin asennuspaketti on ilmainen ja sen voi asentaa omaan webhotelliin, kun taas WordPress.com sivustolla olevalla julkaisualusta on ”kotisivukone” -tyyppinen ratkaisu. Useimmiten kun puhutaan WordPressistä niin silloin tarkoitetaan tätä itse asennettavaa WordPress.org sivustoa.Joten jos harkitse WordPressin käyttöä niin asenna WordPress omaan webhotelliin.

Mikä on Gutenberg editori?

Gutenberg editori on WordPress CMS julkaisujärjestelmälle kehitetty block editori, joka toi WordPressiin natiivin visuaalisen sivunrakentajan WordPress 5.0 järjestelmäpäivitys yhteydessä. Sen avulla pystyt luomaan näyttäviä layoutteja WP:n perusasennuksella ilman ulkopuolisia sivunrakentajia kuten Elementoria tai Beaver Builderia. Monet modernit WordPress teemat (Kadence, Neve) hyödyntävät Gutenbergin editoria menestyksekkäästi.


Muut artikkelit verkkokaupan perustamisesta

Olemme kirjoittaneet 10 artikkelin oppaan verkkokaupan perustamisesta ja markkinoinnista. Alla olevista artikkeleista löydät lisää hyödyllistä tietoa Woocommerce-verkkokaupan pyörittämisestä ja jatkokehittämisestä.

    • Mietitkö millaisen WordPress-teeman valitset verkkokauppaan tai uuteen kotisivuusi? Lue artikkelimme miten valita WordPress-teema verkkokauppaan tai verkkosivustolle

    • Millaisia maksutapoja olisi hyvä olla verkkokaupassa? Tästä artikkelista löydät vinkkejä verkkokaupan maksutapojen valintaan.

    • Mietitkö mikä verkkokauppa-alusta olisi sopiva yrityksesi tarpeisiin, budjettiin ja taitotasoon? Tutustu nopeasti perustettavaan Woocommerce verkkokauppa-alustaan

  •  

Suositut postaukset

WordPress 6.5 ”Regina” on täynnä inspiraatiota

Zone Blogi
Huhtikuun alussa julkaistiin WordPressin uusin versio 6.5 nimeltä Regina, joka sisältää useita merkittäviä päivityksiä, erityisesti Gutenberg-sivunrakentajan...

Miksi palvelimien sijainnilla on väliä?

Zone Blogi
Monille meistä sana “palvelin”, on jokin etäinen paikka, missä nettisivumme asuvat. Vaikka internet tuntuu rajattomalta digitaaliselta avaruudelta,...

Näin parannat kotisivujesi latausnopeutta heti tänään

Zone Blogi
Kuvittele itsellesi tilanne: olet juuri löytänyt netistä mielenkiintoisen sivuston, jonka ehdottomasti haluaisit käydä lukaisemassa läpi. Klikkaat...

Näin turvaat verkkosivusi

Zone Blogi
Verkkosivun tietoturvan ylläpitäminen saattaa tuntua monimutkaiselta, mutta loppujen lopuksi se koostuu melko simppeleistä toimenpiteistä, jotka ovat...